Faipari szakismeret segédleteket állított össze Vass Ibolya, faipari mérnök- tanár

Faipari szakismeret segédleteket állított össze Vass Ibolya, faipari mérnök- tanár Faipari anyagismeret segédanyag IX. osztályosok számára és Faipari műszaki rajz segédanyag IX. osztályosok számára címmel.

A szakmai segédletek a szükségletből születtek. Mivel magyar nyelven, a romániai curriculumnak megfelelő tankönyv és segédlet nem született eddig e szak keretén belül, Vass Ibolya, tanárnő, elmondása szerint, már a kezdetektől fordította, alakította és vonzóbbá próbálta tenni a szakmai alapismereteket elsősorban a diákjai és saját maga számára, megkönnyítve ezáltal az ismeretátadást és befogadást. Az elmúlt évek során egyre gyűlt ez a felhalmozódott teszt, lecke, kutatásanyag és változott az idők és tanügyi rendszerek, követelmények, valamint a gyerekek fejlettségi szintje szerint. Az online időszakban került digitalizálás és rendszerezés alá a már összegyűlt anyagrendszer, így szemléletessé, elérhetővé vált a diákok számára és megkönnyítette azok online tanulását.

A tanárnő, elmondása szerint, időközben bekerült egy REAL projektbe, ahol ismét az anyag átdolgozása és digitalizálása vált fontossá, hiszen más szintekre kellett tenni az ismeretanyagot a célközösség fejlettségi szintjének és életkori sajátosságainak megfelelően.

 Az így formálódott ismeretanyag átkerült Pápay Márta-Mária módszertanos tanárhoz, aki véleményezte és szakmailag nagyon hasznosnak és használhatónak látta ezeket a segédleteket. A cél az anyag továbbításával az információ és tudástár minél szélesebb körben történő elérhetősége volt. Miután Hargita Megye Tanfelügyelősége részéről, Kedves Mónika, szaktanfelügyelő felkérte Vass Ibolya tanárnőt az anyag publikálására, sor került ennek sajtó alá rendezésére és Zsidó Annamária, magyarszakos tanárnő segítségével a korrektúrára.

Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és Hargita Megye Tanfelügyelősége támogatásával sor került a két kiadvány publikálására, melyek bemutatása a szakma képviselői, diákok és érdekeltek körében 2024. június 18-án történt ünnepélyes keretek között az Árcsón.

Szeretettel gratulálunk a kolleganőnknek. Büszkék vagyunk rá.

A Zeyk Domokos Technológiai Líceum tanárai és diákjai nevében,

Kornis Melinda, pedagógus- tanácsadó tanár