Aquapónia a Zeykben

Egy hosszú és izgalmas út végéhez értünk, ugyanis elkészült iskolánk aquapóniája, amelynek segítségével bemutatható és szemléltethető az, ahogyan két különböző élővilág (növények és a halak) kölcsönösen fenntartják egymást, ugyanis az aquapónia egy természetes körforgáson alapuló zárt rendszer. A halürülék a vízzel együtt átkerül a növényekhez, azok felveszik a tápanyagot, és a megtisztított vízfelesleg visszakerül a halakhoz, majd minden kezdődik elölről.

A projekt Szabó Bilibók Attila aquapónia szakértő előadásával kezdődött, majd ezt követően megkezdtük az eszközök és felszerelések, valamint a halak és növények beszerzését. Diákok és a különböző területek (akvarisztika, biológia, kertészet, asztalosság, barkácsolás stb.) szakértőinek közreműködésével szép lassan elkezdtük az aquapónia megépítését. Első lépésként berendeztük az akváriumot, lekezeltük a vizet, majd kb. három hétre rá telepítettük a növényeket, ezt követően pedig a halakat. Az akvárium megépítésével párhuzamosan készült a rendszer növényes része. Bokor Károly asztalos mester segítségével megépült a faszerkezet, amelyen elhelyeztük a műanyag edénybe, agyag golyók közé ágyazott salátamagokat. Az elkészült faállványt az akvárium fölé helyeztük és egy kis szivattyú segítségével elkezdődött a körforgás. Az aquapónia lassan már három hete működik és a saláták szépen fejlődnek. Az aquapónia megtekinthető iskolánkban az Zeyk Domokos Technológiai Líceumban vagy akár április 27-én Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtárban a többi innovatív projekttel együtt.

Projektvezető: Balázs Mihály

A kivitelezésben segítettek: Szabó Bilibók Attila aquapónia szakértő, Bokor Károly asztalos mester, Dr. Zsidó Ferenc magyarszakos tanár és hobbi aquarisztikus, Hatos György kertészmérnök, Gagyi Ferencz Zoltán mérnök és a 10 C. osztály tanulói. A projektet támogatta a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Romanian – American Foundation a Heuréka Alap program keretében. Köszönet a támogatásért.