A VET PACT projekt kolumbiai állomása

Iskolánk négy tanára részt vett az Erdélyi Ifjúsági Egyesület (ATA) által koordinált VET PACT projektben, amelyet az Erasmus + finanszírozott és amely Kolumbia gyönyörű városában Cartagenában került megszervezésre. A projektben argentinai, elsalvadori, kolumbiai, spanyolországi, magyarországi és romániai egyesületek és szakiskolák vettek részt. A képzés által elsajátítottuk a transzformatív oktatáshoz szorosan kapcsolódó tréneri magatartást, olyan eszközrendszert, kommunikációs elveket kaptunk a kezünkbe, amelyek által hatékonyabb és sokoldalúbb tanárok lehetünk.

A képzés első napján meglátogattunk a Conviventia nevet viselő szakiskolát, ahol betekintést nyertünk a kolumbiai magán szakoktatás rendszerébe és megkóstoltuk a szakácsképzésben résztvevő diákok által elkészített helyi ételeket. Mivel Cartagena egy turisztikai központ, ezért a helyi szakoktatás teljes mértékben lefedi a piaci igényeket és alapvetően a turizmussal kapcsolatos szakképzések folynak. Ezt követően meglátogattuk a helyi partner Jovesolides Colombia Egyesület székházát, ahol részletesen beszámoltak tevékenységükről. A napot kulturális esttel fejeztük be, ahol a részvevő csapatok bemutatkoztak és színes nemzetiségi hangulatot teremtettek azáltal, hogy bemutatták az országuk jellegzetes ételeit, szokásait, hagyományait.

A képzésről szóló napok Cartagena óvárosában zajlottak, a Rafael Núnez egyetem épületében. Nagy Géza Attila, az Erdélyi Ifjúsági Egyesület trénere, a következő témakörökben tartott képzést:

  • a tanár, mint tréner
  • konfliktuskezelés
  • mentor, tréner, facilitátor, coach ismertető jegyei
  • hatékony kommunikáció
  • a tréning lépései
  • visszajelzés kérési technikák

A képzés zárónapján meghívást kaptunk az Agora konferenciára, ahol sikeres női vállalkozók meséltek arról, hogy miként emelkedtek ki hátrányos helyzetükből a Jovesolides Colombia Egyesület támogatásával. Gyönyörű standokon mutatták be termékeiket és szolgáltatásaikat.

Ezzel párhuzamosan a VET PACT projektben rétvevő csoportok egy-egy tagja elsajátította a digitális történetmesélés módszerét, melyet majd továbbad diákjainak. A képzést a magyarországi Antropolis  partner egyesület trénerei tartották.

A képzési hetet kulturális sétával zártuk, meglátogatva Cartagena nevezetességeit. Köszönjük a helyi partnerintézményeknek a szíves vendéglátást.