Történések a Benedek Elek általános iskolában

Március 15

Március 15-én több helyszínen is megelevenedik a történelem, ráadásul a legtöbb eseményt kifejezetten úgy szervezik, hogy a gyerekekhez is közelebb hozzák az 1848-49-es szabadságharc történéseit

Ünnepnap van, március 15-e. Tudod, hogy miért viselünk piros-fehér-zöld zászlócskát a kabátunkon? Az ünnep miatt. Mert így emlékezünk meg mi magyarok arról, amik sok-sok évvel ezelőtt, pontosan 1848-ban, ugyan ezen a napon, március 15-én történt. Szeretnénk az ünnep, a megemlékezés folyamatát erősíteni gyermekünkben, ezért játékos formában szerveztük meg a megemlékezést. Nincs is annál jobb játék, mint elkészíteni mindenkinek saját kezűleg a kokárdáját és a huszárcsákót. Persze énekelés, versmondás, új ismeretek gyűjtése és a régiek felelevenítése mellett a legfontosabb hozzászólás is elhangzott: Tiszteletben kell tartani a forradalmárok követeléseit!

Táplálkozzunk egészségesen, ne pazaroljunk!

A 2022/2023-as tanévben, Hargita Megye Tanácsa a „A tej és tejtermékek, gyümölcsök fogyasztásához köthető tematikus napok és gyakorlati ismeretterjesztő foglalkozások ”  elnevezésű intézkedését valósította meg, melyet az Oktatási szakbizottság is pozitívan véleményezett. Hargita Megye Tanácsa bátorítja a tej és tejtermékek, gyümölcsök fogyasztását az iskolákban, amely hozzájárul az egészséges táplálkozás tudatosításához az iskolások körében is. A helyi termékek promóciójával elősegíti az egészséges táplálkozási szokások rögzítését, valamint a maradékok felhasználására, pazarlására is felhívja az iskolások figyelmét. 2022 novemberében tematikus napokat szerveztünk, a fiatfalvi alegységben, a kisiskolásoknak “Táplálkozzunk egészségesen! Ne pazaroljunk! ” témával. A gyakorlati foglalkozásokon kreatív tízórait készítettünk az iskolában kapott almák és más gyümölcsök, vagy a tejtermékek felhasználásával.

Az Olvasás Nemzeti Napja vagyis Olvassunk együtt!

1965. november 17-én az UNESCO szeptember 8-át nevezte ki az olvasás nemzetközi napjává. A cél, az volt, hogy felhívják az írás-olvasás készségének fontosságára az emberek figyelmét: az írni és olvasni tudás alapvető emberi jog, a tanulás alapköve.

2022-tól pedig Románia kormánya megjelölte február 15-ét, mint az olvasás nemzeti napját. A cél az olvasás népszerűsítése.  Az olvasással kapcsolatos tevékenységeket szerveztünk azon a szerdai napon, mint mindegyik más romániai iskola és óvoda.  A kisdiákok bemutatták kedvenc könyveiket is, a tanítónők pedig a gyerekek életkorához igazodó történeteket olvastak fel. Volt olyan kisdiák is, aki szívesen elmesélte kedvenc meséjét, amit könyvből ismert meg, akadt olyan is, aki bátran elolvasott rövid verses mesét. Meseképeket nézegetve versenyt tartottunk, hogy ki ismer fel minél több meseszereplőt vagy mesecímet, lerajzolták a kedvenc mesejelenetüket valamint megemlítettük a szerzői jogokat is. Egy olvasó gyerek mellett olvasó szülő áll. De vannak gyerekek, akiknek a szülei csak mesélgetni tudnak történeteket. Vannak gyerekek, akiknek otthon nincs saját könyvük. Ezért kérlek, gondolj a fiatfalvi kisiskolásokra is, ha segíteni szeretnél nekik, adományozva jó állapotú gyerekkönyveket , népszerűsítve ezáltal is az olvasást.

Decemberi meglepetés

Hálásak vagyunk Nektek, hiszen nagy öröm tölt el bennünket, amikor gyermekmosolyt láthatunk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a KVKA vállalkozóinak, a Székelykeresztúri Kistérség Szövetségnek, Nagy Attila-Csabának, a Csipike Könyvesboltnak és a Szilveszter Express Marketnek az ajándékokat, valamint a helyi RMDSZ Nőszervezetének , hogy a fiatfalvi Benedek Elek Általános Iskola tanulóit is megajándékozták a decemberi varázsmosolyokkal. Isten áldása kísérjen minden jókedvű adakozót!

Karnevál az iskolában

,,Karnevál van az iskolában, mindenki táncol álruhában, az álarcodat el ne felejts, ezt a délutánt a szívedbe rejtsd! ” Február 14-én tartottuk kicsiny iskolánkban a várva várt fergeteges karnevált. A karneváli forgatagban felvonult a tűzoltó, rendőrök, cowboyok, katona, pókember, szuperman, de nem hiányoztak a királykisasszonyok, királyok,  erdei tündérek, boszorkányok sem. Minden jelmezbe öltözött szereplő bemutatkozott verssel vagy énekkel. Megjelent a karneválunkon egy boszorkány is a fekete macskájával. 😊 Őket azonban, a jó hangulat megőrzése végett kizárták a Karneválról. 😊 Egy-két apró kisdíj talált gazdára tombolázás során: a legötletesebb jelmezek viselői játékokat, iskolában használható dolgokat kaptak. Mindez köszönhető egy névtelen támogatónak. A délután hangulatát fokozták a Kovács Ibolya és Barát-Szilveszter Csilla-Melinda tanítónők által levezetett ügyességi játékok, a jutalomdíjak és az ezt követő tánc meg szeretetvendégség.

Március 3

A tavasz érkeztével felvidultunk e napon, csupa ünnepek jutottak eszünkbe, a madarak hívó szava, a napsugarak, a lágy dallamok a természetben stb. Március haváról beszélgettünk, majd ezt olvastuk márciusról: Március nevét Marsról, a háború római istenéről kapta. Az ókori Rómában szerencsét hozónak tartották, ha a háborút ez idő tájt indítják. A tevékenység során mindannyian megfogalmaztuk, hogy sosem hoz szerencsét a háború, emiatt a békéért imádkozni kell, tennünk kell azért, hogy megteremtsük a békét, a nyugalmat, tiszta lelkiismeretet és erényt. Március 3–a három fontos eseményről megemlékező  nap:

1.     A békéért küzdő írók világnapja

2.     A Sabin csepp napja

3.     Vadvédelmi világnap

A békéért küzdő írók világnapja a csendes harcosokra hívja fel a figyelmet, akik életüket és munkásságukat a háború elleni küzdelemnek szentelték, legyen szó hazai vagy nemzetközi irodalmi személyiségekről. A kezdeményezés a PEN International Clubnak köszönhető, először 1984-ben hirdették meg.

Ezen a napon az 1993 március 3-án elhunyt Albert Sabin amerikai bakterológus munkásságára emlékezünk meg. Sabin találta fel a gyermekbénulás elleni vakcinát (Sabin-csepp). A gyermekbénulás a múlt század első felének legrettegettebb betegsége volt, ami jellemzően a 10 év alatti gyermekeket támadta és végtagbénulást okozott.

A vadvédelmi világnapon, másnéven a vadon élő állatok világnapján 2014 évétől ünnepeljük a természet és az élővilág sokszínűséget és hívjuk fel a figyelmet a kihaló félben lévő állatok oltalmazására. A vadak védelmében fontos szerepet játszanak a különböző nemzeti parkok és a fajokat megőrző állatkertek is.

Ezek a fontos események, bátor és okos személyek tetteinek bemutatása által, integrált tevékenység során valósult meg. A védőoltások fontossága, a környezet tudatos védelme és a béke, mind harmonikus állapotot idéz.

Az egész világon megvalósuló béke állapota a világbéke. Ezzel a vággyal készítettük a vidám napocskákat és a hóvirágokat, melyeket nemcsak a tavasz, hanem a BÉKE hírnőkének is elneveztük. ,,Az életben két fontos dolog kell: a béke és az egészség. ” (Esztergályos Cecília)

About Barát - Szilveszter Csilla - Melinda

View all posts by Barát - Szilveszter Csilla - Melinda →