FEKETE VINCE A ZEYKBEN

2018 december 18-án Fekete Vince kézdivásárhelyi költő, író, szerkesztő volt a Zeyk Domokos Technológiai Líceum vendége. A szerzőt frissen megjelent verseskönyve, a Szárnyvonal apropóján hívta meg az iskola tanára, Zsidó Ferenc, és faggatta egy rendhagyó irodalomóra keretében a díszteremben összegyűlt diáksereg előtt. A kérdésekre válaszolva Fekete Vince beszélt költővé válásáról, a szexualitás ábrázolásáról az irodalomban, majd ismertette Szárnyvonal című kötetét, mely verses regényként is olvasható, hisz jól felépített narratív struktúrája van, amely úgy építkezik a magyar (táj)líra hagyományaiból, hogy ugyanakkor újraértékeli, továbblendíti azt. A címre reflektálva a szerző kijelentette, hogy ő maga is a főbb csomópontoktól távol, periférián, mellékvágányon él, de innen is megismerhető a világ, a szárnyvonal-lét nem annyira hátrány, mint inkább lehetőség.

Fekete Vince prózát is ír, Zsidó Ferenc rákérdezett, mi dönti el, hogy egy adott témát versben vagy prózában ír meg: válaszában a szerző kiemelte, versben kedveli az epikus elemeket, prózájában pedig folyamatosan jelen van a líra lehetősége, nem véletlen, hogy például az Udvartér című tárcanovella-kötetének jó néhány témája, alakja visszaköszön a jövőre tervezett, Vargaváros című verseskönyvében.

A beszélgetést felolvasások színesítették, a diákok számára lényeges volt, hogy élő költővel találkozhassanak, hogy ne csak a nagy klasszikusokat ismerjék, hanem lássák, az irodalom él.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *