ERASMUS + PROJEKT/TANÁROK SZAKMAI KÉPZÉSE

2018 szeptember 3-8-áig a már közel egy éve elkezdődött Try-Non formal learning approaches and self-management practises cím alatt zajló Erasmus + projekt keretén belül a székelykeresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület adott helyet a projektben résztvevő három ország, Portugália, Lengyelország, Románia 9 partnerszervezetének képviselői és gyakorló pedagógusai számára szervezett képzésnek. A projektben országonként intézményi szinten Önkormányzatok, Szervezetek , valamint Oktatási Intézmények vesznek részt.

Országunkat, régiónkat Székelykeresztúr város Önkormányzata, az Erdélyi Ifjúsági Egyesület és a Zeyk Domokos Technológiai Líceum csapata képviselte.

A projekt, valamint közvetett módon, a képzés a nonformális oktatás- nevelésre fekteti a hangsúlyt, az interaktív módszerek, változatos megismerési formák alkalmazására, hangsúlyosabb bevezetésére a tanórák keretén belül. Helyi szinten, a fent megnevezett iskola két X. osztályának a diákjai lettek célcsoportként kiválasztva.

A 4 napos képzés keretén belül sor került a résztvevők projektbe történő részletesebb beavatásáról, informálásáról. Az igényszint felmérése után, a közösen, valamint egyénileg megoldandó gyakorlatsorok által, szakmai tapasztalatcserére, valamint új, kreatív megoldandó gyakorlatok megtapasztaltatására kérték fel a résztvevőket, bennünket, a kurzust irányító előadók. Az érdekes és kellemes hangulatban eltöltött napok lehetőséget biztosítottak számunkra egy sor előadói és kooperatív módszer kipróbálására: gyakorlatokat, oktató jellegű játékokat kellett megismertetniük a vegyes nemzetiségűre rázott csoportoknak egymás között, egymásnak. Ily módon, bizonyos mértékig hallgatók és diákok is lehettek a projektben résztvevők, megtapasztalva mindkét fél (előadó- tanár/diák- befogadó) nézőpontját. Érdekessége volt továbbá a projekttevékenységeknek, hogy az egyes, játékos feladatok esetében nem került sor konkrét megoldási és cselekvési tervek ismertetésére, hanem az oldott légkör,a megoldási lehetőségek keresése, a maximális baráti bajtársiasság és versenyszellem, valamint a kooperáció , mint kulcsfontosságú szervezőelv került előtérbe.

Számos szakmai jótanáccsal, megoldási és megvalósítási stratégiával, információcserével, valamint az angol társalgási nyelv napi szintent történő használatával kezdhettük a 2018-2019-es tanévet. Az izelítőként megismert(etett) játék és gyakorlatsorok továbbgondolására buzdítottak a képzők. Az elkövetkezőkben sorra kerülő fontosabb lépések, tevékenységek, továbbképzők idejének, időintervallumainak rögítése után rövid összképet kaphattunk a projekt általános felépítéséről, megvalósítási módozatairól, lépéseiről.

A képzés utolsó napjára az egyes intézmények projektmanagereinek megbeszélése került, mintegy záró, összegző momentumaként a hétnek. A színes és érdekes módszerek tanórákon történő bevezetésére az elkövetkező időszakban kerül sor a pedagógusok és a partnerszervezetek képviselőinek közös tevékenységei által.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *