In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

Zeykes diákok Bábolnán
Szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci program keretében

írta: Kiss Erzsébet - Klára

2013. április 8-28

A Leonardo da Vinci európai program keretében 2013 április 8 és 28 között iskolánk négy bőrkonfekciós valamint három közgazdasági szakon tanuló diákja egy pedagógus irányításával háromhetes szakmai gyakorlaton vettek részt Bábolnán. Ezt megelőzte egy intenzív angol nyelvtanfolyam, mivel a program kommunikációs nyelve az angol volt. 

Fogadó iskolánk és pályázati partnerünk a bábolnai Pettkó Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium, ahol lótenyésztő és belovagló szakembereket képeznek ki.

Szakmai gyakorlatunk célja elsajátítani a lószerszám készítés fortélyait, valamint a lovak ápolását, gondozását.
Egy kis történelmi visszatekintés után bemutatták a bábolnai Nemzeti Ménesbirtokot, melynek központja a Szapáry kastély területén van és a lótenyésztés Mekkájaként emlegetik. Ezután megtekintettük a lovas múzeumot, mely a volt Tiszti kaszinó épületében található, a lótenyésztés emlékeit őrzi és több mint kétszáz éves múltról mesél. Láthattuk a kocsi múzeumot, majd a lóistálló bemutatása következett, ahol gyönyörű tenyész- és versenylovakat simogathattunk meg. Itt arab telivéreket tenyésztenek, lovagolnak be és készítenek fel különböző versenyekre, bemutatókra.


Ácson egy bőrműves szakembertől tanultuk több napon keresztül, napi hat órában, a kantár és kötőfék készítését. Elsajátítottunk különböző varrás és bőrfonási technikákat. Tarsolyokat, övtáskákat és tokokat készítettünk. A diákok nagy örömére bőrhulladékból apró bőrdíszműves tárgyakat, karkötőket, nyakékeket terveztünk és állítottunk elő. Az elkészített tárgyaknak felmértük az anyagszükségletét, elkészítési idejét és eladási árat állapítottunk meg.
Ily módon diákjaink szakmai téren nagyon sokat tapasztalhattak és tanulhattak.


Egy kis munkavédelmi felkészítő után a tanulók lovas szakemberek irányításával lovagolni tanulhattak Magyarország legszebb fedett lovardájában. Sétáltunk a helyi Arborétumban, itt láthattuk a bábolnai hősi lovak Emlékparkját, ahol a nyertes lovaknak állítottak emléket kopjafával és márványtáblákkal. Lovaskocsin mentünk ki Ölbőre, ahol angol telivéreket tenyésztenek és készítenek fel versenyekre. A dióspusztai gazdaságban csikózó kancákat és kiscsikókat láthattunk, valamint a budapesti galopp pályákra felkészített angol telivéreket.
A bábolnai ménesudvarban és Ölbőn, a Pettkó-s diákokkal együtt végzett szakmai gyakorlaton diákjaink megtanulhatták a lógondozás, lóápolás tudományát, fel-, és lenyergelni a lovakat és itt kedvükre lovagolhattak.


Részt vettünk a lótartó gazdák konferenciáján, ahol szebbnél-szebb lovakat mutattak be, különböző magyarországi ménesekből. Segédkeztünk az ötösfogatok felhámozásában, ami nagy élményt jelentett. Jelen lehettünk a szálláshelyünk melletti lovagló pályán szervezett csodálatos harsonás lovas és fogatbemutatón.
Szabadidőnkben kulturális programokon vehettünk részt. Meglátogattuk Magyarország több városát és történelmi nevezetességét. Voltunk a Duna kanyarban, megcsodáltuk az esztergomi várat és a bazilikát, amely az ország legnagyobb, rangban legelső temploma, az ország prímásának székesegyháza.


Egy vasárnapot Budapesten töltöttünk, ahol ismerkedtünk a várossal, sétáltunk a Margit szigeten, megnéztük a Halászbástyát, Mátyástemplomot, az Országházát, a királyi várat, a Sándor palotát, majd felmentünk a Citadellára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. Nézelődtünk a West End City Center-ben, majd láttuk Budapestet esti kivilágításban.
Egy szép napot töltöttünk Komáromban, megtekintettük a város régi épületeit, történelmi nevezetességeit, a komáromi erődrendszert, majd a Duna hídján átsétáltunk Komárom szlovákiai városrészébe, amit egy pár évvel ezelőtt még nem tehettünk volna meg.
A Balatonra menet, Felsőőrsön megálltunk az El Dobogo Ranch nevű lovardánál, ahol amerikai (cwarter horse) lovakat tenyésztenek szabadtartásban és idomítanak természetes idomítással. Azokat a mozdulatokat használják idomításra, amit a székely gazdák alkalmaztak és alkalmaznak a ló irányítására.


Felmásztunk a szigligeti vár tornyába, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra és Badacsony vidékére. Balatonfürednél pancsoltunk a Balatonban és megnéztük az áhított Anna bálok színhelyét, valamint a város nevezetességeit.
Pannonhalmán megtekintettük az ezeréves bencés monostort. Győrön színházban voltunk, a Csinibaba című előadást néztük meg, majd előadás után egy színházi szakember vezetésével betekintést nyerhettünk a kulisszák mögötti életbe. A lányok nagy örömére a színház büféjében együtt ebédeltünk a színészekkel. Délután megtekinthettük Győr gyönyörű barokk belvárosát.
Április 25.-én részt vettünk a Pettkó napi iskolai rendezvényeken, gazdag program között válogathattunk, versenyekre, vetélkedőkre neveztünk be, ismeretségek és barátságok születtek a két intézmény diákjai között. A napot egy zenés-táncos összejövetel zárta.
Esténként foltvarrást és textilvirág készítést tanultunk egy nyugdíjas nénitől.
Szép délutánt töltöttünk Nagyigmándon, az igmándi tó feletti Öreghegyről csodálhattuk a táj szépségeit. A református és a katolikus templomok meglátogatása után a két fiú székely táncfigurákat mutatott be a Magos ház művészeti vezetőjének.
Hazatérésünk előtti napon, Szentendrén voltunk, ahol a Marcipán múzeumban található remekműveket csodáltuk meg, majd a Skanzen- ben, szabadtéri néprajzi múzeumban, barangolhattunk. Este az intézmény tanáraival és munkatársaival, valamint az Erdélyből éppen hazaérkezett diákokkal együtt egy búcsúvacsorán vettünk részt. Vacsora után népi játékokkal ismerkedtünk.
A tartalmas és programokban gazdag három hét alatt diákjaink szakmailag, szellemileg és lelkileg nagyon sokat fejlődtek, önbizalmat nyertek. Köszönet testvériskolánk igazgatójának, tanárainak, diákjainak és munkaközösségének, az ácsi bőrdíszművesnek, a textiles Mari néninek, a bábolnai és ölbői ménesudvar dolgozóinak a szíves vendéglátásért, a nagyszerű programok megszervezéséért és a tartalmas tanórákért.
A programban résztvevő diákok egy „Europass Mobility” bizonyítvánnyal és alapszintű nyelvi bizonyítvánnyal lesznek gazdagabbak.

Ki olvas minket

Oldalainkat 14 vendég böngészi