In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

Kriza János Emlékverseny

Dávid Tünde, Udvarhelyi Híradó

Ismét irodalmi vetélkedőre hívta a megye szakiskoláit a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont, ezúttal Kriza János születésének 200. évfordulója alkalmából. Bartos László igazgató köszöntőjében elmondta, hogy 2005-ben a Hargita megyei tanfelügyelőséggel közösen „találták” ki ezt a versenyt a szakiskolások számára, azóta már hagyománnyá vált. 

Első alkalommal József Attila, 2007-ben Dsida Jenő, 2009-ben pedig Radnóti Miklós emlékére szervezték meg. Tekintettel arra, hogy a szakközépiskolákban tanuló diákok általában kimaradnak a tantárgyversenyekből és más iskolai vetélkedőkből, ezt az irodalmi emlékversenyt egy olyan csapatvetélkedőnek képzeltük el, amely mindig egy nagy (lehetőleg „évfordulós”) költőnkhöz kötődik – ismertette a verseny lényegét Dáné Szilárd magyar szakos tanfelügyelő. Nemcsak a versenyzőknek, de a felkészülésben segítő diáktársaiknak is próbálunk ezáltal lehetőséget és teret biztosítani, hogy közelebb kerülhessenek a versek, az irodalom, a nyelv világához, értékeihez. Az idei verseny nem is annyira „irodalmi” volt, mint inkább a népi kultúrához, néphagyományokhoz, valamint Kriza János néprajzkutatói, gyűjtői munkásságához kötődött.

A háromtagú csapatoknak népviseleteket kellett bemutatniuk és különböző feladatokat megoldaniuk: néptáncfelismerés, mese-, balladamondás, népdaléneklés, dramatizált népsajátosságok, valamint megmérettettek Kriza életrajza és a Vadrózsák alapos ismeretéből is. A részt vevő nyolc csapat felkészültségét és tudását dr. Balázs Lajos, a Sapientia EMTE tanára, dr. Osváth Imola magyar szakos tanár és Sándor Zsigmond Ibolya muzeológus értékelte, az I. díjat a csíkszeredai Venczel József Faipari Iskolaközpont diákjainak ítélték oda, II. helyezést a csíkszeredai Székely Károly Iskolaközpont tanulói értek el, III. helyezést pedig a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola csapata. A csíkszeredai Kós Károly Építészeti Szakközépiskola diákjai dicséretben részesültek.

 

Dávid Tünde

Ki olvas minket

Oldalainkat 17 vendég böngészi